FACTS

Geboortedatum
22 / 08 / 1991

Geboorteplaats
Huizen

Sport / discipline
Kite-surfen

Start carriere 
2014

Highlights
Droombaan gevonden; meervoudig Baambrugge rugby kampioen; werkend reizen; droomvrouw gevonden; ultiem gevoel van vrijheid

BIOGRAFIE

Als je aan mij de vraag zou stellen “Wat doet sport voor jou?” dan gaat er direct een film draaien in mijn hoofd met allemaal uitzonderlijke shots van extreme sporten. Van mensen die met een wingsuit van een gletsjer af springen, naar bungeejumpen vanuit een heteluchtballon tot kiten in extreme weersomstandigheden met gigantische sprongen. Sport voor mij is alles… Als ik een dag niet beweeg voel ik dat direct in mijn lichaam.

Er zijn weinig sporten waar ik geen interesse in heb maar mijn liefde ligt bij het Kiteboarden (en ja dat is hetzelfde als Kitesurfen alleen is Kitesurfen met een daadwerkelijke surfplank). Nu inmiddels heel veel jaren geleden toen ik terug kwam uit een verslavingskliniek in Zuid Afrika werd ik geïntroduceerd in het Kiteboarden door een maat van mij. De allereerste keer dat ik een kite vloog -en ja ook ik ben van het de kant van het strand naar de andere gesleurd- was ik direct onder de indruk van de brute kracht van zo’n ding. Ik snapte niet hoe er mensen waren die dit wilde beest onder controle konden houden en 10, 20, soms wel 30 meter hoog in de lucht konden springen en ook nog eens zacht neer konden komen. Ik was gelijk verliefd en wilde dat ook kunnen.

Zo is mijn liefde en passie voor deze sport begonnen. Maar… ik kwam natuurlijk net terug uit Afrika en het feit dat ik nu klaar was met het “feestleven” wilden niet zeggen dat dat ook andersom zo was.

Ik was veranderd maar mijn omgeving niet. Ik merkte dat ik het lastig vond om door te gaan alsof alles weer okay was en dus na een tijdje kreeg ik een baan aangeboden in het buitenland, wat voor mij perfect was.

Een aantal jaren gingen voor voorbij en ik was niet heel veel aan het kiten omdat ik midden in de bergen woonden. Ik kite wanneer ik even naar Nederland kon of ergens speciaal heen vloog om de wind op te zoeken maar veel meer was het ook niet.  Toch was ik altijd aan het kijken waar in de wereld het waaide en of ik vrij kon nemen om er heen te vliegen en mijn geluk achterna te gaan. 

Hoeveel mensen ken jij die echt doen waar ze gelukkig van worden? Die écht ’s ochtends wakker worden en staan te popelen om naar hun werk te gaan? Ikzelf ken er niet gek veel, en dat was voor mij wel even een besefmomentje. Zo veel mensen die zeggen dat je moet leven alsof het je laatste dag is, of doen waar je blij van wordt. Zo veel ouderen de zeggen “had ik maar”. Maar wie doet dat nou echt? Ik wilde niet oud worden en spijt hebben van de dingen die ik niet gedaan had.  Dus ik besloot te gaan doen waar ik gelukkig van werd en voor mij was dat kiten! Wat heel leuk is maar dat betaalt de rekeningen niet.

Er zijn een aantal manieren waarop je geld kan verdienen met kiten. Eén daarvan is Pro worden, dat is natuurlijk heel gaaf maar dat is een lang proces en je moet echt aan de top van de top staan wil je je boterham ermee kunnen verdienen.

De tweede optie is kite-docent worden, en dat leek mij wel wat. Dus zo gezegd, zo gedaan. Ik ging weer terug naar school en besloot mijn certificaten te halen zodat ik les kon gaan geven. Nu mag het best gezegd worden dat dit voor mij een ding was omdat leren uit een boek zeker niet mijn sterkste kant was, maar met support van mijn geliefden en familie heb ik het gehaald. Papieren op zak, maar nog steeds geen werk.

Mijn examinator bij wie ik zojuist mijn examen had afgelegd heeft de grootste kiteschool in California en hij zag potentie in mij. Hij bood me meteen een baan aan in Long Beach.  Ik ben vrijwel direct voor hem begonnen en zo is mijn carrière in het kiten begonnen. Ik loop nu al een aantal jaar mee en ben nog steeds verliefd op deze sport. Ik haal zo veel voldoening uit les geven en studenten hun eerste vlieguren geven. Inmiddels ben ik wat omhoog geklommen op de ladder en dat maakt het alleen maar leuker.

Lesgeven betekent erg veel voor mij en het feit dat ik nu elke dag op het strand sta in 20/30 graden, een zwembroek naar werk draag en elke ochtend dolfijnen zie geef mij een gevoel dat moeilijk te omschrijven is. Sport is voor mij niet alleen maar een hobby maar ook hoe ik mijn geld verdien, hoe ik mijn lichaam fit houd en hoe ik mijn rust vind. 

In principe werk van maart tot oktober, neem ik de rest van het jaar vrij om te reizen met mijn verloofde en op plekken te kiten die je vaak alleen maar op Instagram posts ziet. Ik mag mijzelf een gelukkig man noemen dat ik nu al jaren de wereld kan over reizen met mijn kites. 

Ik denk dat 9 van de 10 kleine jongens er van dromen om een topsporter te worden. Ik ben hier geen uitzondering op.

2020 is een vreemd jaar en dat betekent voor iedereen wat anders. Voor mij houdt dit in dat reizen even wat lastiger is en ik niet op een strand lig met een kokosnoot en een biologisch afbreekbaar rietje. En ik ben daar helemaal okay mee. Dit geeft mij tijd om iets te doen waar ik altijd al van droomden. 

Vanaf nu ga ik mijn jongensdromen achterna, wat voor mij inhoudt de absolute top te bereiken in deze briljante sport. Wat is die absolute top? Kiteboarden is nog geen Olympische sport maar het heeft wel wereldkampioenschappen in verschillende categorieën. Mijn focus ligt bij de BigAir-categorie en om daarbij aan de top te staan zal ik mee moeten doen aan de grootste wedstrijd in deze categorie. Meedoen met “King of the air” is mogelijk, en aanmelden gaat via een video waar je laat zien wat ze kunnen. Zit je bij de Top-12, dan krijg je een kans om jezelf te bewijzen in Zuid Afrika. Dat ga ik dus doen.

Mijn eigen geluk kan ik zelf maken en voor nu betekent dat elke dag op het water staan en werken aan mijn processie. Ik heb een doel voor ogen en dat ga ik bereiken maar ik ga vooral genieten we van de weg er naar toe.

SEND IT.