FACTS

Geboortedatum
10 / 03 / 1990

Geboorteplaats
Amsterdam

Sport / discipline
Hockey / Bootcamp trainer

Start carriere 
2004

Prestaties

– Kampioen 1e klasse Huizen H1 2011/2012
– Kampioen Overgangsklasse Klein Zwitserland 2017/2018

BIOGRAFIE

10 maart 1990 werd ik geboren in Amsterdam. Samen met een van mijn drie oudere broers en moeder groeide ik op in Amsterdam-West. Mijn twee oudere broers waren destijds al het huis uit. The Butterfly Effect loopt als een rode draad door mijn leven. Dit effect beschrijft het concept dat kleine veranderingen een niet-lineair effect kunnen hebben op een complex systeem. Mijn moeder is in dit geval mijn vlinder. Zij maakte de keuze dat ik in Zuid naar school zou gaan in plaats van West.

West, waar wij woonden, werd toentertijd als een achterstandswijk gezien en door regiogebonden onderwijs werd ik verplicht in mijn eigen wijk naar school te gaan. Ondanks deze regel besloot de school zich hard te maken voor mijn plek in de klas en wonder boven wonder bleef ik in Amsterdam-Zuid op school. Volgens mijn moeder kwam het door mijn ‘likeability’.

De verschillen tussen Zuid en West waren voor mij groot. In Zuid werd mij speelgoed aangereikt, waar ik hier in West om moest vechten. Door deze verschillen moest ik een balans vinden tussen twee werelden; geven bleek belangrijker dan nemen.

Een van de jongens die mij speelgoed aanreikte, was Boris. Wij werden meteen hele goede vrienden, niet wetende dat deze vriendschap mijn leven zou veranderen. Op een dag speelden Boris en ik buiten, tot zijn vader riep dat hij naar hockeytraining moest. Toen hij mij samen met Boris zag, vroeg hij of ik zin had om mee te gaan naar de training. Ik had nog nooit gehockeyd, een sport die in West niet populair was, dus ik vond het interessant om mee te gaan. Met behulp van de vader van Boris, werd geregeld dat ik mee mocht trainen. Na afloop van de training kwam de trainer naar de vader van Boris en zei hij dat ik aanleg had voor hockey en er iets mee moest doen. De vader van Boris is vervolgens naar mijn moeder gegaan en na veel overleg mocht ik gaan hockeyen. Mijn moeder had het geld niet om dit te faciliteren, maar Boris’ vader had voorgesteld alle kosten te dekken. Mijn moeder wilde deze kans mij niet ontnemen. Het mocht!

Hockey heeft ervoor gezorgd dat ik een stabiele fundering heb kunnen opbouwen, waaruit structuur en mijn zelfdiscipline zijn ontstaan. Deze zelfdiscipline heeft er op haar beurt voor gezorgd dat ik een succesvolle sportcarrière heb gehad, waarbij ik doelen heb kunnen behalen waar ik daarvoor nooit van had kunnen dromen.

Mijn eerste contract in combinatie met sponsor deals gaf mij de mogelijkheid mijn eigen spullen te gaan betalen, onafhankelijk te gaan hockeyen en op eigen benen te staan. Op mijn 22e deed ik selectie voor HGC – Wassenaar. Na afloop van de selectietraining werd ik voor de keuze gesteld dat ik door kon gaan naar de hoofdklasse, met het vooruitzicht dat ik voornamelijk op de bank zou zitten, of nog een jaar in de overgangsklasse kon blijven. Aangezien deze keuze aan het einde van de transferperiode plaatsvond, kon ik nog maar bij één club tekenen. Beloften werden niet nagekomen, wat erin resulteerde dat ik na een half seizoen gedemotiveerd raakte en besloot het hockeyjaar niet af te ronden.

Vier jaar later, na het zien van een hockeywedstrijd op hoog niveau, begonnen de hockey-vlinders weer te kriebelen. Dit gevoel zorgde ervoor dat ik besefte dat hockey voor mij gelijk staat aan een stabiele fundering. Na vier jaar was ik weer op zoek naar stabiliteit en zelfdiscipline, mijn fundering waar hockey voor zorgde; dé fundering. Ik was op dit moment op een ander punt in mijn leven en nu was het belangrijk om de juiste balans tussen werk en sport te vinden.

Vanaf het moment dat ik weer begon met hockey, was ik bewuster van mijn lichaam waardoor ik doelen voor mijzelf stelde om terug te komen op het Topniveau wat ik was gewend. Dit waren doelen waar ik nooit eerder bewust over na had gedacht. De liefde voor lichaamsbeweging in combinatie met een eerder gevolgde opleiding tot personal trainer zorgt voor de perfecte balans in mijn carrière.

Ik wil verandering brengen in het bedrijfsleven in de vorm van fysieke trainingen. Bij deze zogenoemde ‘Bootcamps’ zijn niveau, leeftijd, achtergrond en afkomst niet van belang. De groepsdynamiek zorgt ervoor dat een ieder zijn grenzen verlegt en samen vecht voor hetzelfde doel. Dit zorgt eveneens voor teambuilding, iets wat ik zie als kracht bij het geven van trainingen.

Sinds mijn start met Bootcamps word ik vanuit mijn dagelijks groeiende netwerk benaderd door grote bedrijven als VanMoof en Hotel Arena die streven naar teambuilding in de vorm van fysieke challenges. Naast de training vergroot ik mijn aanbod met complete ‘Health Plans’ die voor ieder bedrijf toegankelijk, simpel en aantrekkelijk zijn. Mijn bedrijf Watchman zorgt dat het voor ieder bedrijf toegankelijk, simpel en aantrekkelijk is om niet alleen een Bootcamp programma af te nemen, maar ook meer!

Mijn partnership met Victus Sports zal extra bijdragen aan het compleet maken van een Watchman Health Plan. Ik zie het als een nieuwe kans op een nieuw Butterfly Effect. Hiermee zorgt Watchman dat iedereen zijn stabiliteit en zelfdiscipline vindt, net als ik eerder in mijn leven, mijn fundering, dé fundering.

Desmond Watchman