FACTS

Geboortedatum
19 / 05 / 2002

Geboorteplaats
Rotterdam

Sport / discipline
Schaatsen

Start carriere 
2008

Prestaties

  • Officieus Europees kampioen 3000m (2017),
  • 3NK 3000m (2018),
  • 3NK Shorttrack (2017, 2019)
  • Brons Mixed Relay Europian Youth Olympic Festival (2019).

BIOGRAFIE

Ik ben Jesse Speijers. Ik ben op 19 Mei 2002 geboren in Rotterdam. Hier woon ik al heel mijn leven. Niet de meest ideale plek om te schaatsen. Maar wel een hele mooie stad om te wonen.

Als 5-jarig jochie stond ik als eerst op ijzers. De sloot achter ons huis was bevroren en we konden gaan schaatsen. Ik vond dit altijd superleuk. Toen ik 8 jaar oud was hebben mijn ouders mij op schaatsen gezet in Zoetermeer, de Silverdome. Hier heb ik de basis geleerd en is het allemaal begonnen. Na een tijdje werd ik steeds beter en mocht ik van de Club naar de uithof in Den Haag. Een echte 400m baan. Maar ik was pas 11 jaar en mijn ouders vonden het nog wat te vroeg. Maar ik wou wel vaker in de week schaatsen. De enige optie was shorttrack. Aan het begin vond ik het nog niet zo leuk. Ik had toen alleen nog mijn langebaan schaatsen maar daar kom je geen bocht mee door op de shorttrack. Toen ik mijn eerste shorttrackschaatsen kreeg was ik verkocht. De snelheid, het hangen in de bocht. Ik vond het geweldig. Maar het ging niet zonder risico’s. Ik heb 2x mijn rechterbeen gebroken. Dit was een flinke setback maar uiteindelijk ben ik er beide keren goed van herstelt.

Het begon pas echt toen ik in 2016 werd gevraagd voor het langebaan opleidings RTC Zuid-West. Dit was het eerste jaar dat ik echt serieus aan het trainen was. Het was ook het jaar dat ik voor het eerst mee mocht doen met het NK-allround junioren langebaan. Dit resulteerde in een 10e plek. Later dat seizoen mocht ik ook het NK shorttrack rijden. Bij dit NK werd ik 3e.  Aan het einde van dat seizoen kreeg ik ook een uitnodiging voor het RTC-shorttrack. Na het succes van het NK shorttrack had ik besloten om me aan te sluiten bij het RTC shorttrack. Echter wou ik de beide sporten blijven combineren. Dit pakte goed uit en ik mocht naar de officieuze EK langebaan en werd daar overal 3e. ook met het shorttrack ging het goed en ik draaide leuk mee in het Europese circuit.

Het seizoen van 2018/2019 was tot nu toe mijn beste seizoen. Ik behaalde een 3e plek op het NK 3000m. Daarna plaatse ik mij voor de landenwedstrijd en het Europian Youth Olympic Festival. Bij de landenwedstrijd behaalde ik 3 bronzen medailles en werd ik overal ook 3e. Bij de EYOF werd ik met het team 3e op de mixed relay. Tot slot werd ik bij het NK shorttrack 1 keer 2e en 2 keer 3e. Maar ondanks de successen op de shorttrack had ik het gevoel dat ik mijn top had bereikt. Andere maakte stappen die ik niet maakte. Bij de langebaan wat ik maar 1 keer per week deed had ik het gevoel dat er meer in zat. Dit heeft mij laten besluiten om het seizoen 2019/2020 mij aan te sluiten bij het RTC Zuid langebaan.