FACTS

Geboortedatum
11 / 02 / 1994

Geboorteplaats
Undisclosed

Sport / discipline
Korps Commandotroepen

Start carriere 
2014

Prestaties
Lees je in de tekst wel.

BIOGRAFIE

Deze tekst die je hieronder zult lezen is een levensfase die ik heb meegemaakt die ik graag met jullie wil delen. En mogelijk is dit herkenbaar of heb je er misschien iets aan voor in de toekomst. Ken je dat gevoel? “Ik voel me anders dan anderen”.

Iedereen kent wel die vervelende klasgenoot van vroeger toch? Die altijd vertelde dat hij niet geleerd had terwijl hij uiteindelijk een 8 behaalde op de toets. Ik dacht altijd van waarom ben je niet gewoon eerlijk en zeg je dat je goed je best hebt gedaan?  En in dit geval ook gewoon toegeven dat je geleerd hebt voor de toets. Als je niet je best doet dan gaat deze kans voorbij en heb je er later misschien spijt van. Ik zorgde vroeger altijd dat ik een duidelijke planning had, en dat ik mijn best had gedaan om goede resultaten te behalen. Hier kreeg ik namelijk een goed gevoel van. Ook merkte ik dat ik meer in mijn mars had. Er was iets anders.. Mijn werkdrang was hoger dan die van mijn klasgenoten. Dat was het! Ik wilde altijd de beste resultaten boeken, en boven de groep uitstijgen.

Na mijn middelbare school ging ik naar het ROC te Tilburg om de sportopleiding te gaan volgen. Met deze opleiding kreeg ik meer inzicht in de beroepen bij de overheid.  Zoals bijvoorbeeld: Politie en Defensie.

Waar anderen zichzelf op sportkamp druk maakten over het vroege tijdstip waarop we moesten opstaan maakte ik me totaal niet druk over die ‘simpele’ dingen. Ik vond het uitdagend en beschouwde dit weer als een nieuwe dag die je met beide handen moest aangrijpen. We klagen allemaal over kleine dingen, maar als je echt gaat nadenken dan wil je toch graag je energie in hele andere dingen steken? Of de negatieve spiraal willen omzetten in iets positiefs. Zoals wilskracht.

Tijdens de sportopleiding was er een opleidingsweek die bestond uit: leren, trainen & vormen bij het Korps Commando Troepen. In deze week werd je fysiek en mentaal geprikkeld om het beste uit jezelf naar boven te halen. Dit was mijn eerste kennismaking met de elite eenheid. De Special Forces van Nederland. Ik kreeg veel eigenschappen van mezelf te zien, maar ook van anderen. Het is erg gemakkelijk om in je comfort zone jezelf anders voor te doen dan dat je daadwerkelijk bent. Hoe stel je jezelf op als je een tegenvaller hebt of hoe reageer je op onverwachte momenten? Dit was onder andere iets waar we deze week mee te maken kregen. Je komt jezelf tegen op zulke dagen, omdat je uit je comfortzone gehaald wordt en dan leer je pas echt wie jezelf bent.

We kregen een week lang les van de beste getrainde militairen van ons land. Dit alleen was natuurlijk al een hele beleving. Deze mannen waren topfit, recht voor de raap, maar ook een warm mens die graag een praatje met je maakte om inzichtelijk te krijgen wat er nou in dat jonge koppie omging. Ze deden er alles aan om jou te leren kennen, maar ook om jezelf te leren kennen.

Een van de instructeurs van het Korps Commando Troepen zei tegen mij: “Als jij de commando opleiding gaat doen, dan ga je het halen” Hiermee was ik erg vereerd, maar dacht tegelijker tijd dacht ik ook dat ik er nog lang niet was. Ik was überhaupt nog niet eens begonnen.

Na de sportopleiding komt er een moment dat je moet gaan kiezen. Wil je doorstuderen of wil gaan werken? Uiteraard had ik gekeken om door te gaan studeren, maar als er alleen maar opleidingen worden gegeven waar je geen lekker gevoel bij hebt dan is dat geen goede optie. Waar ik wel een goed gevoel bij kreeg was solliciteren bij het Korps Commando Troepen. Waar ik toen destijds een hele leerzame week had gehad. En deze ook nog met goed resultaat had doorlopen.

Bij thuiskomst vertelde ik dit aan mijn ouders. Ze waren trots op me en zeiden dat ze niet anders hadden gedacht, omdat ik immers altijd meer wilde en het beste uit mezelf naar boven wilde halen.

Ik vertelde uiteindelijk aan allerlei verschillende mensen dat ik interesse had om bij het Korps Commando Troepen te gaan solliciteren. Van mijn familie en vrienden kreeg ik enthousiaste reacties en veel steun. Van mensen die iets verder van me af stonden kreeg ik veel afgunst. Zoals bijvoorbeeld: “Die mannen die daar werken zijn niet sociaal, je leven draait dan alleen nog maar om je werk” of “Denk je nou echt dat je dat haalt? Je bent een jonge vent die eerst maar eens ervaring moet op doen in plaats van meteen naar de Special Forces te gaan”.

Door de afgunst en negativiteit kun je jezelf natuurlijk dingen gaan afvragen. Is dit wel wat ik wil? of kan ik dit wel? Maar er is 1 ding wat niemand zou moeten doen en dat is twijfelen aan jezelf. Je weet diep van binnen heel goed wie je bent en wat je kan. Er zijn altijd redenen waarom mensen je proberen naar beneden te halen. Jaloezie.

Ik ben de sollicitatie procedure gaan volgen en legde de Korps Commando Troepen Kennismakingsdagen met een goed gevolg af. De overige testen haalde ik ook.  Zoals: psychologische keuring, capaciteiten test en de medische keuring. Wanneer je als burger solliciteert bij het Korps Commando Troepen moet je eerst de AMOL doorlopen. Hierin leer je de Militaire Basis Vaardigheden om mogelijk vervolgens door te kunnen stromen naar het Korps Commando Troepen. Voordat je aan deze opleiding begint is het al duidelijk wie er vervolgens wil doorstromen.

Op 6 oktober 2014 ging ik de militaire dienst in. Gedurende de opleiding werd de groep steeds kleiner. Dit kwam door uitvallers. Hierdoor werd ook automatisch de groep voor het KCT kleiner. Sommige jongens vonden de AMOL  al pittig genoeg. Ik had voor mezelf een duidelijk doel en dat was doorstromen en uiteindelijk commando worden. Niemand kon mij stoppen. Als ik ergens aan begin dan maak ik het ook af. If you’re going to try, go all the way. Otherwise don’t even start. Aan het einde  van de AMOL kreeg ik mijn rode baret en werd ik uitgeroepen tot “Best Man” van de opleiding. Ik had hier hard voor gewerkt en als je hard werkt wordt je vanzelf beloond.

De Commando opleiding is loodzwaar. De zwaarste opleiding van de Nederlandse Krijgsmacht. Het uitval percentage is erg hoog. Hierdoor had ik ook bijna elke dag een nieuwe buddy. De deelnemers die uitvielen gingen in groepjes naar huis. Tuurlijk vroeg ik me tijdens de opleiding wel eens af of ik dit wel echt wilde en wat er zou gebeuren als ik zou zeggen dat ik stop. Heel veel deelnemers stoppen en verzinnen hierbij een reden om het voor zichzelf goed te praten. Wat denk je nou? Dat je de groene baret bij een pakje boter in de supermarkt haalt!? Als het allemaal zo makkelijk was dan was het ook geen speciale eenheid. Een iets makkelijkere opleiding is dan een betere keuze voor deze personen. Dat is ook  zeker geen schande, maar is niets voor mij. Ik wilde niet zeggen dat ik ging stoppen en dit was ook daadwerkelijk het werk wat ik wilde gaan doen. Ik zou en moest Commando worden. Tijdens de zomer van 2015 liep ik onder de tranenpoort door en behaalde ik de groene baret. Dit is een bekende poort onder de commando’s. Wat was dat een speciaal gevoel zeg. Dat gevoel had ik nog nooit gehad. De mensen die langs de dranghekken stonden gaven mij ook een bepaald  gevoel wat niet te beschrijven is. Heel erg intens.

Na de commando opleiding wordt je klaargestoomd om als Commando Speciale operaties in de operationele compagnieën terecht te komen. Nu zit ik daar inmiddels al een aantal jaren.

Je komt op plekken waar je normaal gesproken nooit komt. Zowel in oorlogsgebieden als op oefeningen in het buitenland. Je maakt dingen mee waar je als burger nooit de kans voor zult krijgen. Of je moet voor sommige dingen veel geld betalen. Bijvoorbeeld voor parachute springen. Commando zijn is een droom voor veel mannen!

Dit is een heel mooi beroep en levensstijl, maar wat ook heel belangrijk is is de mensen om je heen. Vrienden die je in je leven wilt houden en vrienden die je wilt laten gaan. Je hebt een kring om je heen waarvan je meteen zegt dat zijn vrienden voor het leven. Mensen die hier niet thuis horen lopen vroeg of laat weg. Dit gebeurd, omdat je selectief wordt. Je gaat leren wat voor jou belangrijk is en je weet precies wat je wilt. Dit komt, omdat je een enorme levenservaring hebt opgebouwd. Het is een levensstijl die je duidelijk maakt wat je belangrijk vind in dit leven.

Meer dan je je ooit had kunnen voorstellen.