FACTS

Geboortedatum
15 / 06 / 1969

Geboorteplaats
Naarden Vesting

Sport / discipline
Bergbeklimmen

Start carriere 
2004

Prestaties

Mount Everest 8848; Denali Alaska, stuck @ 5000; Nederlands rugbykampioen – beker 2008/2009; Friendship Highway 1000 km trail Himalaya; TEDx spreker ‘Grenzen aan de Top’

BIOGRAFIE

Ik ben opgegroeid als een rustig kind in de jaren zeventig.Rijtjeshuis en aardappelen. Spelen en klimmen op de wallen van Naarden-Vesting, voetballen op straat en boomhutten bouwen langs het weiland. Niets onderscheidde me specifiek van de andere kinderen in de buurt. Ik deed wat je als kind mag verwachten dat een kind doet: spelen en de wereld verkennen. Ik was wellicht iets meer op mezelf dan andere kinderen. Wel had ik een hoge mate van nieuwsgierigheid, ik was geduldig en ik ging door waar anderen vroegtijdig stopten. Die persoon ben ik nog steeds maar nu gepokt en gemazeld door alle ervaring die ik heb opgedaan. Door geduld op te brengen en langer te trainen dan een normaal mens denkt dat nodig is. Met vallen en opstaan, vaker dan anderen voor mogelijk houden. Door een intensieve voorbereiding. Door te lezen, te vragen, te onderzoeken, te testen met als doel om alle mogelijke verrassingen uit te sluiten. Wetende dat er altijd een verrassing komt. De vraag is hoe je daarop reageert.

Vanaf de jaren negentig reisde ik al met een rugzak de wereld over op zoek naar nieuwe indrukken en inspirerende verhalen. Het onbekende lonkte. Toen en nu nog steeds. Het verlaten van mijn comfortzone brengt me nog steeds nieuwe inzichten. Al jong ontdekte ik ook het plezier dat sporten me brengt. Het plezier om te trainen, de wil om te verbeteren, de discipline om door te gaan, altijd leidde dat tot speciale momenten en buitengewone resultaten. Zowel bij sporten in teamverband waar kameraadschap en verbroerdering voorop staan als ook bij individuele sporten waar ik alleen maar op mezelf kan terugvallen. Altijd is er de ontlading en vreugde als een voorafgesteld doel wordt bereikt. Ik hou van het buiten zijn. De elementen spreken me aan. De kracht van de natuur in combinatie met de kracht die ik zelf moet leveren. Het is niet voor niets dat ook windsurfen en snowboarden me goed liggen. Ik hou ook van nieuwe uitdagingen en wellicht de meest bijzondere periode zijn 2 jaren in Congo geweest waar ik voor Artsen zonder Grenzen bij drie verschillende missies heb gewerkt. Het geeft enorm veel voldoening iets voor iemand anders te kunnen betekenen die het meer nodig heeft dan jijzelf. Als je aan iets nieuws en onbekends begint start je altijd onder aan de ladder maar ik weet ondertussen ook dat het gevoel van leren, begrijpen en beoefenen me veel brengt. Het vertaalt zich in een nieuwe vorm van plezier, een reis vol nieuwe inspiratiemomenten, een aanvulling in het opdoen van ervaringen en een groei in mijn eigenwaarde als mens. Daarom was de stap naar het serieuze bergbeklimmen in 2014 niet moeilijk. Ik wilde me toeleggen op het expeditieklimmen. Ik moest onder aan de ladder beginnen maar vastberaden om te zien hoe ver ik hierin kon komen en bovenal wat het me zou brengen. Ik wilde weken de bergen in met niets meer dan een rugzak, een tent en voedsel om de tocht naar de top te ondernemen. Vele cursussen, reizen en toppen volgden. Koude, afgelegen, avontuurlijke en grillige bergen mocht ik bedwingen. Uiteindelijk resulteerde dat in 2019 in de beklimming van de Mount Everest. Iets wat ik altijd voor onmogelijk had gehouden was binnen mijn bereik gekomen.

Ik mocht niets aan het toeval overlaten. Alles moest kloppen. Naast alle voorbereidingen, kilometers lopen, klimmen, rennen en fietsen sliep ik in hoogtetenten, verdiepte me in de route, hoogteziekte, medicijnen, materialen, kleding en supplementen. Ik kwam op het spoor van Victus Sports. Een supplementenlijn met een uitgekiende verhouding vitaminen en mineralen op waterbasis die me net het zetje extra konden geven. Op 23 mei 2019 05:40 stond ik op de top van de wereld. Wat het me heeft geleerd is dat we veel meer kunnen dan we vooraf denken.

In mijn beleving komen grootse prestaties voort uit  passie, de wil om iets te willen bereiken en een gedegen voorbereiding die op alle details let.

Victus Sports is zo’n detail om niet over het hoofd te zien als je de top wilt bereiken.

Wilco Dekker
Mount Everest Summiteer

Inspireer de wereld, begin bij jezelf!