Omdat collageen steeds populairder wordt, vraag je je misschien af wat het verschil is tussen collageen en whey proteïne. Moet je beide nemen? Kan de één de ander vervangen? Is de één beter voor je dan de ander?

Om het verschil uit te leggen, is het belangrijk op te weten dat de één niet noodzakelijkerwijs beter voor je is dan de ander, beide dienen een ander doel in het lichaam. Om elk eiwit te begrijpen, gaan we enkele belangrijke verschillen bespreken om je te helpen het verschil tussen beide te begrijpen.

De verschillen…

De oorsprong

Beide eiwitten worden onttrokken uit verschillende bronnen. Wei/whey eiwit is afkomstig van melk, terwijl het collageen-eiwit wordt onttrokken uit botten, huiden en kraakbeen van dieren. In ons geval gras gevoerde runderen.

Ieder eiwit bevat verschillende aminozuurprofielen, de bouwstenen van ieder eiwit.  Doordat collageen en whey uit verschillende bronnen worden gewonnen, bevatten ze ook beide verschillende aminozuurprofielen. Hierdoor hebben ze verschillende functies in ons lichaam.

Wat zijn de functies?

Whey is een compleet eiwit dat goed is voor het opbouwen van spieren dat je meestal voor of na het sporten gebruikt. Whey bevat drie essentiële aminozuren (BCAA’s) die zeer belangrijk zijn voor spiersynthese. Eiwitrijke producten zoals vlees, vis, eieren en zuivelproducten zijn de beste bronnen om aan BCAA’s te komen. De meeste mensen die een uitgebalanceerd dieet volgen, krijgen genoeg van deze aminozuren binnen en hoeven ze niet aan te vullen met whey proteïne.

Collageen daarentegen bevat drie aminozuren die praktisch ontbreken in plantaardige-, whey- en (spier)vleeseiwitten. Dit zijn de aminozuren: glycine, proline en hydroxyproline. Door collageen peptide te consumeren geef je kracht en structuur aan je lichaam. Ook geven de collageen peptide een signaalwerking voor het herstel van aanhechtingen van de spieren en ondersteunen ze bij het natuurlijke herstel van het bindweefsel, de gewrichten en de pezen (2 & 3).

Welke is het best: collageen of whey?

Dus welk eiwitsupplement moet je nemen? Hoewel het misschien een beetje afhankelijk is van je algehele doelen, verslaat Collageen Whey als het gaat om de totaliteit van de gezondheidsvoordelen die het biedt.

Algehele voordelen: Whey biedt enkele voordelen buiten het herstel van de spiermassa. Het wordt echter lastig om Collageen te verslaan kijkend naar de algehele reeks van voordelen die het biedt. Van het verbeteren van atletische prestaties en hersteltijd (1) tot het opbouwen van sterke botten en het verminderen van gewrichtspijn tot het verbeteren van de elasticiteit van de huid en het verminderen van de tekenen van veroudering, collageensupplementen bieden een breder scala aan gezondheids- en schoonheidsvoordelen dan Whey.

Wanneer moet ik Nutrition Water nemen?

Als jij jouw trainingsprestaties wilt verbeteren, meer spiermassa wilt opbouwen en sneller van trainingen wilt herstellen, is Nutrition Water een goede optie. Dit geeft je zowel de BCAA’s die het lichaam nodig heeft om te helpen bij de spiersynthese, als collageen om gewrichten, bindweefsel en botten op een natuurlijke manier te helpen met herstellen. Dit product kan het beste aan het eind of na het sporten worden ingenomen voor spierenbehoud en om de meeste voordelen te halen uit jouw sportprestaties.

Bronnen:

  1. Clifford, T, et al., 2019, The effects of collagen peptides on muscle damage, inflammation and bone turnover following exercise: a randomized, controlled trial. Amino Acids https://doi.org/10.1007/s00726-019-02706-5
  2. Dar, Q. et al., 2017. Daily oral consumption of hydrolyzed type 1 collagen is chondroprotective and anti-inflammatory in murine posttraumatic osteoarthritis. PLoS ONE 12(4):e0174705
  3. Clark, K.L. et al., 2008, 24-week study on the use of collagen hydrolysate as a dietary supplement in athletes with activity-related joint pain. Current medical research and opinion, 24(5):1485-1496

Nutrition Water

Bekijk product

Proefpakket Nutrition Water

Bekijk product

Nutrition Water

Bekijk product

Proefpakket Nutrition Water

Bekijk product
×