VOORKOM 
TEKORTEN MET DE VITABLEND

VOORKOM TEKORTEN

MET DE VITABLEND

 

De Vitablend in Nutrition Water (Vegan)® bestaat uit 24 verschillende vitamines en mineralen en is vergelijkbaar met een multivitamine supplement. 

Vitamines: essentieel voor je energiestofwisseling 

Vitamines zijn micronutriënten die niet of onvoldoende door je lichaam zelf gemaakt kunnen worden. Daarbij zijn ze essentieel voor ondersteuning van je gezondheid.1 Vitamines zijn geen directe bron van energie maar zijn cruciaal voor de energiestofwisseling.1 Voldoende inname van vitamines is van belang om sport prestaties te bevorderen. Dit komt doordat de activiteit van de stofwisselingsprocessen in je lichaam toeneemt tijdens fysieke inspanning.1 De vitamines uit de Vitablend zijn van belang voor een grote hoeveelheid processen in het lichaam. 

Vitamines: 

  • dragen bij aan een normaal metabolisme van macronutriënten (eiwitten, koolhydraten, vet) 
  • dragen bij aan de energiestofwisseling. 
  • zorgen mede voor een goed weerstand 
  • zorgen mede voor het goed functioneren van het zenuwstelsel 
  • kunnen de opname van ijzer ondersteunen 
  • kunnen bescherming bieden tegen vrije radicalen. Vrije radicalen zijn agressieve stoffen die schade kunnen aanrichten aan je cellen en weefsels en daarmee oxidatieve stress veroorzaken. Antioxidanten beschermen je weefsels tegen deze vrije radicalen.2 
  • zijn van belang voor de samenstelling van de botten 

De functies hier beschreven zijn het meest relevant voor sporters, al er zijn nog veel meer processen in het lichaam waarop vitamines een werking hebben. 

Vitamine tekorten kunnen ontstaan door een te lage inname of door een hogere vraag door fysiek inspanning. Een vitamine C tekort bijvoorbeeld, kan een negatieve effect hebben op verschillende aspecten van de sportprestatie.3 Suppletie kan deze tekorten tegengaan en daarmee mogelijk de sportprestatie ondersteunen. 

MINERALEN VOOR BEHOUD VAN STERKE SPIEREN EN ONDERSTEUNING VAN JE BOTTEN

Ook mineralen kunnen niet door je lichaam zelf aangemaakt worden en leveren op zichzelf geen energie. Daarentegen spelen mineralen een hele belangrijke rol bij de vorming van lichaamsweefsels (bv. calcium is belangrijk voor het vormen van botten), bij het in stand houden van de vochtbalans (bv. kalium en natrium voor de intra- en extracellulaire vloeistof ruimte) en bij de signaaloverdracht van zenuw- en spierweefsel.4 De mineralen die je lichaam nodig heeft zijn calcium, magnesium, fosfor, kalium, natrium en chloor. 

Deze mineralen hebben meerdere effecten op het lichaam. De meest relevante eigenschappen voor sporters zijn hier beschreven: 

Calcium speelt o.a. een rol bij de botaanmaak en bij het behoud van sterke spieren, helpt energie vrij/los te maken uit vet, koolhydraten en eiwitten en draagt bij tot normale werking van het zenuwstelsel. 

Magnesium speelt o.a. een rol bij de botaanmaak, ondersteunt de energiestofwisseling, draagt bij tot een normale werking van de spieren en helpt bij het opbouwen van (lichaams)eiwit. 

Fosfor ondersteunt de botten en energiestofwisseling in het lichaam. 

Kalium is goed voor de spieren en speelt een belangrijke rol in het functioneren van de zenuwen. 

Over het algemeen zijn de mineralen uit de Vitablend dus belangrijk voor het behoud van sterke spieren, ondersteuning van de botten en de energiestofwisseling en het opbouwen van eiwitten. 

De Vitablend bevat naast bovenstaande mineralen ook spoorelementen. Dit zijn mineralen waarvan het lichaam maar heel weinig nodig heeft (in de grootte van microgrammen) zoals ijzer, jodium, koper, zink, selenium en mangaan. Een aantal belangrijke functies van deze spoorelementen zijn hier onder elkaar gezet: 

  • IJzer, jodium, koper en chroom ondersteunen de energiestofwisseling. 
  • Mangaan en zink ondersteunen de botten. 
  • Koper, zink, selenium en mangaan hebben een anti-oxidatieve werking. 

Deficiënties van mineralen kunnen nadelige effecten hebben op prestaties van sporters. Een voorbeeld hiervan is een ijzertekort waarbij geen sprake is van bloedarmoede. Dit leidt tot verminderde prestaties doordat de skeletspieren vermoeid zijn. Mensen met een tekort aan voedingsstoffen zullen daarom baat hebben bij suppletie van de mineralen waaraan ze tekort komen, voor hun algemene gezondheid maar ook voor hun sportprestaties.1

 

Al met al zijn vitamines en mineralen essentieel voor een goede gezondheid. Tekorten kunnen een nadelig effect hebben op je gezondheid en je sportprestaties. Je lichaam neemt voedingsstoffen, en dus ook vitamines en mineralen, in pillen gemakkelijker op dan voedingsstoffen in eten.5 Voor een makkelijke en effectieve inname van micronutriënten kan de Vitablend in Nutrition Water (Vegan)® dus ideaal zijn. Daarmee is het gebruik van Nutrition Water (Vegan)® na het sporten een gemakkelijke manier om tekorten van vitaminen en mineralen tegen te gaan! 

 

Figuur 5. De Vitablend bevat 24 verschillende vitamines (vet- en wateroplosbaar) en mineralen (waaronder spoorelementen). Deze dragen bij aan verschillende lichaamsprocessen. Relevante processen voor sportprestaties zijn weergegeven in deze figuur.

 

 

combine and save.

Kies voor een van onze Combined-pakketten met daarin Energy Water® (20 servings) en Nutrition Water® of Nutrition Water Vegan® (20 servings) en haal alles in een keer in huis met korting. Scheelt toch weer. 

Combined-pakket Original Combined-pakket Vegan

better to combine and save.

Kies voor een van onze Combined-pakketten met daarin Energy Water® (20 servings) en Nutrition Water® of Nutrition Water Vegan® (20 servings) en haal alles in een keer in huis met korting. Scheelt toch weer. 

Combined-pakket Original Combined-pakket Vegan

BRONNEN

• Lukaski, H. C. (2004). Vitamin and mineral status: effects on physical performance. Nutrition, 20(7-8), 632-644. 

• Voedingscentrum. Antioxidanten.  https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/antioxidanten.aspx#:~:text=Wat%20doen%20antioxidanten%20en%20vrije,noemen%20we%20dat%20oxidatieve%20stress (geraadpleegd op 10 augustus 2020). 

• Wolinsky, I., & Driskell, J. A. (Eds.). (2005). Sports Nutrition: Vitamins and Trace Elements. CRC Press. 

• Petrie, H. J., Stover, E. A., & Horswill, C. A. (2004). Nutritional concerns for the child and adolescent competitor. Nutrition, 20(7-8), 620-631. 

• Voedingscentrum. Voedingssupplementen. https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/voedingssupplementen.aspx (geraadpleegd op 10 augustus 2020).